8 maart: Internationale Vrouwendag

Jaarlijks wordt op 8 maart de Internationale Vrouwendag gevierd. Ook Zonta International schenkt hieraan aandacht. Dit jaar is het thema: ‘Vrouwen met impact’. Zonta Mergelland geeft op die dag een prachtige gele roos aan twee groepen dappere vrouwen in Limburg die het verschil maken. Dit zijn de hulpverleners van ‘Levenskracht’ en ‘Helse Liefde’ en de slachtoffers van loverboys die zij begeleiden.

Een roos voor dappere vrouwen

‘Levenskracht’ is een project van het Leger des Heils in Zuid-Limburg. De begeleidsters van ‘Levenskracht’ helpen vrouwen in de gedwongen prostitutie, uitzicht op een nieuw leven. Zij helpen hen om weer eigen regie over hun leven te krijgen en om hun leefomstandigheden te verbeteren.

De slachtoffers die vanuit het gevoel ‘ik ben niets waard’ toch hun krachten verzamelen om te ontsnappen aan een uitbuitingssituatie. Met hun dappere voorbeeld zegen ze tegen andere slachtoffers: “Het kan: kijk maar ik doe het ook”.

Vrouwen in de schijnwerpers op 8 maart

Deze twee groepen ‘voorbeeldige’ vrouwen willen wij in de schijnwerpers zetten. Zij ontvangen van Zonta Mergelland op 8 maart een gele roos met een bemoedigende boodschap.

Want helaas zijn er ook in Limburg slachtoffers van deze mensonterende misstand. Bij het Leger des Heils alleen al, worden op dit moment 35 vrouwen en meisjes begeleid, een aantal dat is toegenomen tijdens de Corona-crisis. Een veelvoud van dit aantal zit nog verborgen, opgesloten in een spiraal van geweld, misbruik en geknakte eigenwaarde.

Blijvende aandacht is nodig voor de bestrijding van gedwongen prostitutie en loverboypraktijken en voor goede opvangmogelijkheden.

Bedankt, begeleiders en ‘meiden’ van Levenskracht, jullie verdienen het!